5 tips voor het doen van vervelende klusjes

Je kent ze wel, die klusjes waar je tegenaan hikt en die je steeds maar uitstelt. Juist die klusjes kunnen zich opstapelen en worden uiteindelijk een grote berg waar je steeds een grotere hekel aan krijgt. Met deze 5 eenvoudige tips kun je dit voorkomen.

1. De juiste mindset

Daar begint het mee. Als je alleen maar denkt in problemen, dan werkt dat verlammend. Neem een beetje afstand en kijk wat wel kan en wat jij in het verleden al eerder hebt opgelost. Je kunt meer dan je denk!

2. Doe het NU en wees streng voor jezelf
Van uitstel komt afstel, dus wat je nu kunt doen moet je ook nu doen. Klinkt eenvoudig en dat is het ook. Ga er voor zitten met de juiste mindset en het vooruitzicht op een beloning. Die beloning is voor ieder persoonlijk, maar een korte pauze met iets lekkers werkt vaak goed. Wees streng voor jezelf maar niet té streng!

3. Maak een grote taak kleiner
Soms is een taak zo groot, dat je wel genoodzaakt bent dit in meerdere etappes te doen. Verdeel het over een korte periode en wees trots op jezelf als je weer een stukje van de taak hebt uitgevoerd. Denk in etappes en je redt het!

4. Zoek de samenwerking
Collega’s heb je om mee samen te werken, dus waarom alleen die grote klus oplossen. Misschien is er een collega die hier handig in is en je met een deeltaak kan helpen of zelfs een deel kan overnemen. Dat geeft lucht!
Het kan zelf zo zijn dat je met de samenwerking kunt afwisselen als het om een terugkerende taak gaat. Dat is juist de kracht van samenwerking: elkaar aanvullen en helpen.

5. Onderzoek of het handiger, beter of zelfs geautomatiseerd kan
Voor sommige klusjes zijn er handige tools beschikbaar. Wat jij in een uur doet, kan zo’n tool soms vele malen sneller. Zoek daarom altijd even wat er al beschikbaar is aan handigheidjes (http://stevemiller.net/puretext/ of https://www.phraseexpress.com/). Ook hier geldt dat je collega’s je soms verder kunnen helpen en jij vervolgens die ander weer. En oefening baart kunst, dus bij een terugkerende taak zul je zien dat het een volgende keer sneller gaat.

Succes!