Meer tijd voor ondernemen, door tijd te besparen met vergaderen!

Ondernemer zijn vraagt dat je continue op de markt vooruit moet lopen, klanten moet vinden en behouden en de concurrentie verslaat.

Veel DGA’s worstelen met de gedachte: 'Nu gaat het wel goed maar waar ben ik over vijf jaar?'. De grootste waarde die er eigenlijk is in het leven van een entrepreneur is tijd. Die tijd kan je kopen, maar je kan het ook verdienen. Zou het het niet mooi zijn om naast eigenaar van je bedrijf ook weer eigen baas te worden over je tijd?

Het is hard werken om succesvol te zijn

Ondernemers maken lange werkweken. Uit onderzoek blijkt dat er, gemiddeld genomen, 54 uur per week wordt gewerkt: 47 uur doordeweeks en 7 uur in het weekend. Slechts 15% van de ondernemers in het MKB werkt 36 uur of minder per week. Tot de pensioengerechtigde leeftijd wordt tussen de 53 en 55 uur per week gewerkt. Pas daarna krijgt de werkweek voor ondernemers een meer normale omvang.

Maar het is het allemaal waard, wanneer je bezig bent met je diepste passie. Als het goed is leef je je droom om dat te doen wat je wilt: Producten ontwikkelen, goede diensten te leveren, vooruit denken over de markt en de maatschappij en met jouw visie daarop in te spelen. Je wilt vandaag met het antwoord komen op de vraag van morgen.

Het begon zo mooi

Je bent ooit met een prachtig idee begonnen. Dit idee werd een plan, dit plan werd een zaak en deze zaak werd een succes. En nu betekent dit succes ineens heel veel vergaderen. Met je collega's, met je klanten, met je financiële adviseurs, met de bank, met je leveranciers en de lijst gaat door en door en door en door. De bekendste kamer binnen je kantoor wordt: de vergaderkamer! Dit was niet wat je in gedachte had, toen je met je eigen zaak begon... 

Waar blijft de tijd?

Jaarlijks wordt er in Nederland voor tientallen miljarden vergaderd en dat kost tijd. Heel veel tijd! Er wordt ook nog eens heel veel tijd verloren. Zowel tijdens de voorbereiding als tijdens het werkelijke overleg wordt er tijd verloren. Schattingen van de verloren tijd varieëren van 10 à 20% tot soms wel 50% .

En dat zijn dus niet alleen enkele miljarden Euro’s maar ook miljoenen uren. En die uren heb je nodig om aan de toekomst te werken. Die uren wil je besteden aan strategie en niet aan louter, weliswaar noodzakelijke, maar evengoed operationele zaken. Als je verzuipt in de waan van de dag mis je de kansen van morgen. Maar je kan die tijd terugverdienen. Je kan dit verlies echter beperken. Vergaderen kan veel effectiever zodat je weer kan werken aan de toekomst en zijn wie je bent: die entrepreneur die je was toen je begon!

Papierloos

Eén manier om dat te doen is over te stappen op papierloos vergaderen. Hierdoor bespaar je veel tijd doordat de  voorbereiding korter duurt, en elke deelnemer altijd beschikt over de, juiste, stukken. Daardoor kan bijvoorbeeld het besluitvormingsproces beter verlopen. Ervaringen van gebruikers van papierloos vergaderen leren dat vergaderingen soms wel 40% korter duren. Dat is aanzienlijk! 

Meer weten?

Wil je meer weten over effectief vergaderen download dan onze gratis e-book met 35 tips over hoe je jouw vergadering nog effectiever kan maken.